İYSAD’a Üyelik Hakkında

Sayın Meslektaşım,

Günlük ortalama 10 milyon insanın doyurulduğu, 30 milyon kişilik potansiyelle yerli ve yabancı büyük sermaye gruplarının ilgisini çeken, yıllık 6 milyar dolar civarında cirosu bulunan, doğrudan 500 bin, dolaylı olarak 1.5 milyon kişiye istihdam olanağı sağlayan, devletin dahi yeterince eğiterek meslek sahibi yapamadığı insanları meslek sahibi yaparak, iş öğreterek onlara ekmek ve aş verip ülkemize karşı sosyal sorumluluğunu da yerine getirerek, 1950’lerden bugüne dek Türk sanayi ve ticaret alemine neredeyse maliyetine, fedakarca, gece gündüz, kar kış, bayram tatil demeden, 24 saat 365 gün durmadan, duraksamadan yemek hizmetini aksatmayan devasa büyüklükteki sektörümüzde Türkiye’de 8 bin, İstanbul’da 4 bin yemek üreticisi faaliyet göstermektedir. Peki sadece İstanbul’da faaliyet gösteren bu 4 bin yemek üreticisinden 637’sinin Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlı olduğunu biliyor muydunuz? Bu ayrıcalıklı 637’den biri de sizsiniz.

İstanbul’da İl Tarım Müdürlüğü’nden ruhsat almış bu 637 işletmenin sadece 250’si derneğimizin üyesidir. Daha seçkin, daha sorumlu ve daha bilinçli olarak mesleğine sahip çıkan 250 saygın işletme…

Sizleri de derneğimizin çatısı altında görmekten onur duyacağız. Mesleğimizin daha saygın bir noktaya kavuşturulması için bu, hem bir yurttaşlık görevi hem de mesleğimize gösterdiğimiz saygının gereği olacaktır. Gelin derneğimize üye olun; mesleğimizi hak ettiği zirveye hep birlikte taşıyalım. Bu, mesleğimizin sürdürülebilirliği açısından en önemli koşullardan birisidir.

Sevgili Arkadaşlarım;

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’ne kayıtlı olmak elbette ki çok çok önemli, ayrıca da yasal bir zorunluluktur. Meslek onurumuz için bir o kadar önemli olan bir başka sorumluluk da İYSAD’a üye olmanızdır. İstanbul’da vergi dairesine kayıtlı 3300 tane vergi mükellefinin olduğunu da biliyor musunuz? Bu 637 kişinin dışında kalan, ruhsat almadan üretim yapan firmaların hangi koşullarda, nasıl üretim yaptığını kimse bilmiyor. Bunların sadece, hangi koşullarda ürettikleri belli olmayan yemeğin faturasını kesip tahsilâtını yaparak pastadaki payınızdan çaldığını herhalde tahmin ediyorsunuzdur. Bu, merdiven altı üretimdir, bu kayıt dışılıktır, bu gıda terörüdür, bu haksız rekabettir. Neredeyse maliyetin altında düşük fiyatla yapılan ticaret sömürülmenin, kullanılmanın diğer bir adıdır, iflastır. Yapılan yanlış rekabetin, haksız ticaretin önüne geçmek, saygın, sürdürülebilir bir gelecek güvencesi ve yeterli sermaye biriktirebilmemiz için kalitesiz üretim, düşük fiyat kıskacından, merdiven altı üretimden kurtulmamız lazım. Bizim talebimiz İl Tarım Müdürlüğü’ne müracaat eden, hazır yemek işi yapmak isteyen firmada dernek üyeliği şartının aranmasıdır. Vergi dairelerine, ticaret ve sanayi odalarına kabul edilmek için de Tarım Bakanlığı’nın ruhsat ve sicil şartlarının aranmasıdır. Bunlar olmazsa olmaz şartlar olarak mevzuatımıza girmelidir. Avrupa Birliği’ndeki uygulama da bu yöndedir. Bunun için de İYSAD çatısı altında güçlerimizi bir araya getirerek ortak aklı yaratıp Avrupa Birliği normlarına ve mevzuatlarına uygun, diğer sektörlerde (örneğin eczacılık, akaryakıt ve sağlık alanında) olduğu gibi biz de sektörümüze lisans uygulaması kazandırarak sektörümüzün yol geçen hanına çevrilmesine, ne olduğu belirsiz firmaların ve kişilerin cirit attığı, giren çıkanın belli olmadığı sahipsiz, korumasız, güvencesiz, boş bir alan olmasına dur demek istiyoruz.

1994 yılında sadece 11 arkadaşın bir araya gelerek kurmuş olduğu derneğimizin 26 Mart 2011’de gerçekleşen 8. olağan kongresinin seçkin üyeleri tarafından 2 yıllık dönem için ben ve Yönetim Kurulum görevlendirildik. Seçilmemizle birlikte hiç vakit kaybetmeden kolları sıvadık. Aday olurken 62 maddelik İleri Hedefler Bildirgesi’ni önümüze rehber olarak koyduk. (Bu bildirgeden ve çıkarttığımız dergilerden birer tane üyelik başvuru formuyla gönderiyoruz). En yakın zamanda gerçekleştireceğimiz geniş katılımlı toplantımızda sizleri de aramızda görmek bizi onurlandıracaktır. Gerekirse sizleri tek tek ziyaret edeceğiz. Daha güçlü olabilmemiz için bir olalım, iri olalım, diri olalım! Lütfen bizimle güçlerinizi birleştirin. 2012’nin başarıyla, mutlu bir şekilde geçmesini dilerken, bunun böyle olabilmesi için örgütlenerek mesleğimize sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bunu çocuklarımız için, geleceğimiz için yapmak mecburiyetindeyiz.
Saygılarımla,

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği